rederijkers

De rederijkerij vormt de grootste en misschien wel belangrijkste literaire beweging in de geschiedenis van de Lage Landen.
Het letterkundig leven in de vijftiende, zestiende en het begin van de zeventiende eeuw werd door de rederijkers gedomineerd.

Uit hun kring bleef een omvangrijke literatuur bewaard - toneelspelen, gedichten, liederen en pamfletten - waarin op uiteenlopende wijze wordt verwezen naar het persoonlijke, literaire, religieuze, sociale en politieke leven tussen Middeleeuwen en Moderne Tijd.
Lekenvroomheid, humanisme, reformatie en opstand, de uitvinding van de drukpers en het ontstaan van een modern literatuurbegrip - al deze gebeurtenissen en ontwikkelingen vinden we in rederijkersteksten weerspiegeld.

De rederijkers schreven hun teksten binnen een lokale, overwegend stedelijke context. Ze kenden ook eigen organisaties, de rederijkerskamers. Vrijwel iedere stad in Brabant, Vlaanderen, Zeeland en Holland telde er één, vele zelfs twee of meer. Ze namen een centrale plaats in in het web van stedelijke culturele instellingen, gaven vorm en inhoud aan de feestcultuur en droegen bij aan gedachtewisseling en meningsvorming op velerlei gebied.

rebus blazoen landjuweel Antwerpen 1561
rebus blazoen landjuweel Antwerpen 1561
(Klik op de foto voor een grotere afbeelding)

programma

Het congres bestaat uit vijf plenaire sessies en een openbare avondlezing.

In de eerste sessie - Rederijkers: conformisten en rebellen - doen de twee aan het project verbonden promovendi verslag van hun onderzoek naar de sociaal-institutionele ontwikkeling van de rederijkerskamers in de Nederlanden.  
De een behandelt het zuiden, de ander het noorden.

De vier overige sessies zijn gewijd aan de thema's: Rederijkers en de stad, Rederijkers en religie, Rederijkers en poëtica en Rederijkers en de andere kunsten.

In de geest van het project worden deze thema's behandeld aan de hand van een lokale casus, van een tekst of een groep van teksten uit een bepaalde stad of van een of meer rederijkers of rederijkerskamers ter plaatse, waarbij rekening wordt gehouden met de geschiedenis van die kamers en met de afkomst, opleiding, functies en relaties van hun leden.

Per sessie is gestreefd naar spreiding van de onderwerpen over tijd [de periode 1400-1650] en ruimte [zowel noord als zuid).

detail boerenkermis Pieter Balten  1525-1598


1